Tietoa kilpailemisesta

Kun pari suunnittelee kilpailemisen aloittamista, on se sitä ennen jo vaatinut harjoittelua alkeis- ja jatkotunneilla ja aikuisilla myös E-A ryhmään osallistumista. Seuran järjestämä F-katselmus - ja sen läpäiseminen tuovat varmuutta, että kilpailuihin kannattaa lähteä, kun kaikki kuusi (3 + 3) tanssia osaa E-kuvioilla. Valmentajat ja kokeneemmat harrastajat neuvovat kysyttäessä. Ja osaavat valmentajat kyllä myös kysyvät parilta kilpailuhalukkuudesta. Silti kyse itsekin rohkeasti !

Muodollisuudet kuntoon ajoissa

Pari ilmoitetaan STUL:n (tanssiurheiluliitto) parikortistoon. Ilmoittautumista varten ota yhteys Nick´sin kilpailuilmoitusvastaavaan hyvissä ajoin ennen ensimmäistä kilpailua: Seija Pakkanen, puh. 050 547 6290 tai sukunimi.etunimi@gmail.com. Kilpailuihin osallistuvilla tulee olla STUL:n kilpailulisenssi- ja vakuutus (voimassa kalenterivuoden). Sen hankkii kukin tanssija itse. Linkit ja lomakkeet ja ohjeet etsivä löytää liiton sivuilta.  Voi kuullostaa liioittelulta mutta varaa aikaa kaikkeen yllä olevaan 3-4 viikkoa, ettei kaikkea tarvitse tehdä kiireellä, viime tingassa.
 

Kilpailuihin ilmoittautuminen

Kun olet ajoissa liikkeellä, pari saadaan myös perustettua seuran www-sivuilla olevaan ilmoittautumisjärjestelmään. Tee kilpailuihin ilmoittautumiset sitä kautta. Kilpapari ei siis ilmoita itseään suoraan kisajärjestäjälle, vaan se tehdään aina edustusseuran kautta (poikkeuksena jälki-ilmoittautumiset ja peruutukset). Tanssiurheiluliiton ylläpitämästä kilpailukalenterista selviää kauden kilpailujen päivämäärät, paikkakunta, kilpailtavat ikä- ja taitoluokat ym.

Kilpailujen ilmoittautumismaksut

Kilpailukutsussa on ilmoitettu osallistumismaksu, jonka tanssija/parit maksavat yleensä etukäteen järjestävän seuran pankkitilille tai kisapaikalla saapumisilmoituksen yhteydessä. 

Asut

Eri ikäsarjoissa ja taitoluokissa on sekä pojan/miehen että tytön/naisen pukeutumista ohjaavat Suomen Tanssiurheiluliiton pukusäännöt, joihin kannattaa tutustua ennen ensimmäisen kilpailuasun hankkimista. Pukusääntöjä valvotaan tiukasti ja sääntöjenvastaisista kilpailuasuista seuraa huomautus. Pukusäännöistä ja muista tanssiurheiluun liittyvistä asioista lisätietoja saa myös ylempiin taitoluokkiin ehtineiltä tanssijoilta sekä Suomen Tanssiurheiluliiton sivuilta. Asuissa sama homma, kysy valmentajailta ja jo kilpailevilta pareilta miten toimia. Vähän käytettyjä E-luokan housuja, paitoja tahi hameita voi olla ties kellä.

Lue myös kohta: Ohjeita ensimmäiseen kilpailuun valmistautuville !

Kilpatanssissa kilpailuluokat jakaantuvat  A-, B-, C-, D- ja E- taitoluokkiin,
joista E on ensimmäinen kilpailuluokka. Lisäksi on olemassa F-luokka, joka on ns. opetusluokka jossa järjestetään harjoituskilpailuja.  Alkeisvalmennuksen aikana tai jälkeen pidetään F-katselmus. F-katselmuksen suoritettuaan pari nousee E-luokkaan.

Vakiotansseista opetellaan aluksi valssi ja quickstep, latintansseista cha cha ja jive. Nämä opetetaan kilpatanssin alkeisryhmissä. E-luokassa tulevat mukaan uusina tansseina tango ja samba, jotka opetellaan kilpatanssin jatkoryhmässä.

Pari aloittaa varsinaisen kilpauransa E-luokassa omassa ikäluokassaan ja kerää kilpaillessaan luokkanousupisteitä. Kussakin luokassa kerätään 50 pistettä, jonka jälkeen pari nousee seuraavaan taitoluokkaan. Kun tanssija saavuttaa C-luokan on hänellä mahdollisuus valita jatkossa tanssiiko vain vakio- tai latinalaistansseja.

 

 

Suomenmestarit Jukka Leppänen ja Tiina Siniketo-Leppänen
Seniori 3 Av SM Latin, TanssiDans Kirkkonummi

Mahtava saavutus! Nick´s onnittelee!

 

 

Luokat

Vakiotanssit

Latin.tanssit

A
B
C

Valssi, Tango,
Wienin valssi,
Foxtrot, Quickstep

Samba, Cha-cha, Rumba,
Paso doble,
Jive

D

Valssi, Tango, Foxtrot,
Quickstep

Samba, Cha-cha,
Rumba, Jive

E

Valssi, Tango,
Quickstep

Samba, Cha-cha,
Jive

F

Valssi, Quickstep

Cha-cha, Jive